Coaliția pentru Unitate și Bunăstare cere demisia guvernului Gavriliță

COMUNICAT

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare constată cu regret și tristețe că actul guvernării PAS este compromis. În plină criză economică și socială, guvernul instalat în 2021 a eșuat într-o paradă interminabilă de conflicte, scandaluri de presă și lupte interne. În acest fel, actuala criză reflectă gradul înalt de imoralitate politică, incompetență și lipsă de rezultate reale, care lovesc direct în reputația miniștrilor săi, preocupați să-și camufleze inadecvarea profesională prin campanii de PR politic și evenimente surogat.

Nu mai avem nici o îndoială – mandatul deținut azi de prim-ministrul Natalia Gavriliță este epuizat. Actualul guvern a reușit să irosească rapid și iresponsabil o șansă excelentă de a face ordine în justiție, punându-și în slujba sa corupții din sistem. Timp de mai bine de un an a flirtat cu marii monopoliști, ignorând nevoia de liberalizare și de condiții egale cerută de sectorul privat. A ascuns date prețioase privitor la contractele din energie, blocând, în tot această perioadă, nevoia diversificării rapide a pieței energetice, contrar interesului național. Importante reforme anunțate în educație, sănătate, securitate și apărare, au generat mai multe controverse și dezbinare în loc să unească societatea educată, sub răspunderea directă a oficialilor implicați.
Este timpul ca acest guvern să fie schimbat. Orice clipă irosită pentru a salva actualul guvern nu face decât să prelungească agonia sa. Constatăm că guvernul condus de Primul Ministru Natalia Gavriliță va lăsa după sine o economie devastată, o societate dezbinată și o bază solidă de probe pentru care unii dintre miniștrii săi vor răspunde în fața legii. Uriașa legitimitate cu care acest guvern a fost investit în iulie 2021 este compromisă.
Totuși, pentru ca eșecul guvernului actual să nu distrugă șansele de a adera la UE, Republica Moldova are nevoie de un altfel de guvern, fără vanitoși, corupți, incompetenți și verișoare angajate pe canale personale. Este nevoie de un guvern capabil să recâștige încrederea cetățenilor pentru ceea ce ne poate uni, capabil de dialog și competent, care să guverneze în interes public. Este nevoie de un interlocutor credibil la Chișinău, fără care, sprijinul extraordinar al Uniunii Europene nu se va materializa. Păstrarea vechiului guvern în actuala componență ar menține Republica Moldova în cercul vicios al complicităților, corupției și incompetenței, iar Republica Moldova are nevoie de un guvern virtuos și credibil înaintea Platformei de sprijin de la Berlin.
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) consideră necesară, dar insuficientă, schimbarea fără întârziere a guvernului. Calitatea sa contează, la fel ca experiența, determinarea și capacitatea sa de a face față crizelor din Republica Moldova. Înlocuirea sa în pripă cu alți anonimi sau incompetenți, virusați de influențele lui Filat, Leancă sau Plahotniuc, nu va oferi garanțiile așteptate de la o guvernare eficientă cu aspirații europene.
Acesta este riscul pe care Republica Moldova nu și-l poate permite.

Așteptăm sugestiile dumneavoastră

Luați legătura cu echipa CUB

logo

SOCIAL MEDIA