Ultimele noutăți

CUB invită cele 3 puteri în stat la dialog, cu medierea specialiștilor din România

CUB propune formarea unei Comisii de mediere pentru soluționarea crizei din sistemul justiției al Republicii Moldova

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) își exprimă îngrijorarea cu privire la impasul actual în procesul de reformare a justiției și face apel către Guvernul Republicii Moldova și corpul judecătoresc să înceteze escaladarea acestui conflict prin dialog și medierea pe care ar putea s-o ofere asociațiile profesionale de magistrați din România.

Situația actuală din sectorul justiției a degenerat în ultimele săptămâni și a condus la aplicarea unor măsuri „extraordinare” din ambele părți în conflict. Implicarea Comisiei Situației Excepționale (CSE) și tentativa de a eluda interpretarea făcută de Curtea Constituțională din 7 aprilie, 2022 și Opinia Comisiei de la Veneția pe această speță nu poate decât tensiona relațiile dintre puteri. În acest context, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) propune părților să accepte constituirea unei Comisii de mediere a conflictului, formată din 6-7 persoane, delegați din partea unor asociații profesionale a magistraților din România (Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO).

Această comisie de mediere ar fi constituită din magistrați români, care pot oferi soluții fiabile pentru deblocarea situației de conflict și căutarea de dialog pentru restabilirea funcționalității Consiliului Suprem al Magistraților și Curții Supreme de Justiție.

CUB a subliniat în mesajul său că astăzi România este partenerul strategic N.1 al Republicii Moldova, care poate oferi nu doar susținere materială, lemne, păcură și asistență financiară, dar și modele de bune practici. Propunerea CUB se înscrie bine în conceptul de „spații comune integrate între România și Republica Moldova”, care ar trebui să genereze mai multă încredere, sinergie, integrare, consiliere și standarde de a depăși crizele inerente prin care trece Republica Moldova pe calea spre aderarea la UE.

Cub va transmite astăzi scrisori în adresa Guvernului Republicii Moldova, Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, dar și Asociației Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) și Asociației „Vocea Justiției” (AVJ) cărora le va expune propunerile sale de mediere a conflictului din justiție. Medierea este o cale europeană de rezolvare a oricăror litigii, iar conflictul sau lipsa de reacție va însemna continuarea dezbinării și conflictului între puteri, neglijând interesul autentic al cetățenilor.

CUB reamintește că reforma justiției este esențială pentru ca Republica Moldova să progreseze în calea sa europeană și că doar prin dialog, mediere, cumpătare și prudență se poate găsi o soluție acceptabilă pentru toți.