CUB susține marginalizarea partidelor extremiste și anti-democratice

Astăzi, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dizolvat un partid politic (Șor). Efectele imediate ale acestei decizii scot în afara legii, partidul unui penal cu sentințe definitive. Au fost aplicate interdicții categorice asupra tuturor actelor emise de acest partid, stabilite constrângeri serioase cu privire la exercitarea mandatelor deputaților acestui partid dizolvat în Parlamentul RM, precum și anularea tuturor listelor de candidați supleanți la nivel local și raional.
 
Se impun în acest sens câteva precizări:
 
1.CUB susține marginalizarea partidelor extremiste și anti-democratice, ca semn de funcționare a unei justiții independente, în scopul protejării ordinii constituționale și a normelor statului de drept. Teoretic, decizia Curții Constituționale ar putea genera mai multă coeziune într-un regim democratic consolidat. Cu toate acestea, dizolvarea unui partid politic poate crea și riscul de a-i oferi subiectului dizolvat de drept, instrumentul unei victimizări perfecte, prin atacarea deciziilor Înaltei Curți la CEDO (Strasbourg) și obținerea unei decizii favorabile, ceea ce ar crea incertitudine asupra jurisprudenței Curții Constituționale.
 
2. Este de înțeles că mulți cetățeni au așteptat demult această decizie, considerând toleranța excesivă a statului la actele de corupție politică și fraudă electorală, de neînțeles. Statul a avut la dispoziție zeci de probe și instrumente pentru a opri abuzurile acestui partid. De la confiscarea banilor ilegali, suspendarea participării într-un scrutin, până la interzicerea conturilor sau chiar a unor rețele favorabile partidului în cauză (rețele de TV sau magazine folosite pentru a camufla rente uriașe sau concesionări frauduloase). Statul nu a utilizat pe deplin toate pârghiile prevăzute de legislație pentru a pune la respect partidul infracțional până la sentința finală de astăzi.
 
3. CUB consideră că dizolvarea unui partid politic trebuie să fie urmată de acțiuni de urmărire penală a tuturor infracțiunilor expuse azi în rechizitoriul Curții Constituționale. Ne dorim ca dispozițiile acestei decizii să nu permită grupurilor infracționale să se camufleze sub alte denumiri, iar legile să fie aplicate în mod egal și proporțional tuturor.
 
Chișinău, 19 iunie, 2023