Igor Munteanu: Înainte de alegeri, puterile locale sunt în mod artificial slăbite

Multe din legile adoptate recent în Parlamentul RM au dezorganizat și slăbit autoritățile locale de ambele nivele, primăriile și raioanele, în loc să creeze mai multă predictibilitate. Cel mai recent exemplu ține de transferarea sistemului de protecție social de la raioane spre Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care-și va crea structurile locale, ceea ce va contribui la creșterea costurilor de management al acestor servicii de protecție socială și birocratizare. Raioanele vor rămâne în scurt timp fără competența de gestionare a protecției sociale, ceea ce le va slăbi.

Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a menționat în cadrul unei adresări publice că după alegerile din 5 noiembrie, autoritățile locale de I nivel au fost și ele slăbite ca urmare a unor intervenții ale guvernului central în anii 2021-2023. „La început au fost plafonate taxele locale, probabil din intenții nobile, dar cu pagube de zeci de milioane de lei pentru bugetele locale. După asta, guvernul a impus APL să majoreze salariile angajaților cu 1300 lei, fără a  oferi resurse suplimentare, ceea ce a lăsat o gaură adâncă în bugetele locale, la mijlocul anului bugetar. Iar recent, după suspendarea patentelor de antreprenor, guvernul a lovit din nou în bugetele locale, care încasa suplimentar mijloace financiare considerabile de la deținătorii de patentă”, a menționat liderul CUB.

Presiunile politice au „reînviat” în relațiile dintre autoritățile central și cele locale. Astăzi, ANI, Curtea de Conturi, CNA, PA, fac ravagii contra primarilor care nu acceptă să vină sub ordinele PAS. Urmare a celor 4 tipuri de presiuni, din autoritățile locale au plecat sute de angajați, care au preferat să emigreze ori să se recalifice în alte sectoare. Nu putem ignora ca importanță nici inițiative recentă a unor deputați PAS de a permite alegerea viitorilor președinți de raioane din numărul persoanelor care nu dețin mandate de ales local, invocându-se motivul că în acest fel s-ar evita politizarea acestei funcții. Din păcate, Guvernul a transmis deja comisiei parlamentare de profil un aviz pozitiv la acest proiect de lege, deși acesta nu a primit sprijinul CALM (Congresul Autorităților locale din Moldova), care întrunește larga majoritate a tuturor APL din RM. Este oarecum previzibilă dorința guvernului de a vedea oameni loiali în teritoriu, dar scopul urmărit contravine flagrant principiilor constituționale și Cartei Europene privind autonomia locală, întemeiate pe principiile de eligibilitate și reprezentativitate.

„Proiectul creează incertitudine și interpretări asupra scopurilor de a-și supune APL, în afara jocului democratic, este o cale eronată și neprielnică statului democratic. Noi am mai văzut asemenea experimente nefaste. Prin aceste acțiuni guvernarea slăbește puterea administrației publice locale”, a mai spus Igor Munteanu.

Singurul drum care ne va scoate din actualul impas economic și administrativ este drumul spre Uniunea Europeană. Însă acest drum poate fi parcurs doar de o guvernare cu viziune și competență.