Primarul CUB Iacob Proscurov obține un nou câștig de cauză la Curtea de Apel. Victoria sa confirmă rezistența curții contra încercărilor puterii de a-și subjuga justiția

După 3 ședințe consecutive, Curtea de Apel Chișinău a declarat azi, 15 ianuarie, drept inadmisibilă acțiunea inițiată de avocații PAS contra candidatului CUB, Iacob Proscurov, care obține astfel victorie la funcția de Primar al satului Țibirica, Călărași.

Procesul judecat la Curtea de Apel ”Iurcu vs Proscurov” a ilustrat de la început și până la capăt o colecție monumentală de gafe, stângăcii profesionale și presiuni comise de putere în folosul preferatului său în alegerile de la Țibirica, Călărași.

Deși apelantul (Iurcu) a pierdut procesul în I insanță (Judecătoria Strășeni), care a confirmat de fapt justețea numărării și re-numărării voturilor, candidatul PAS a decis să mute disputa sa la Curtea de Apel din Chișinău, apelând la CEC, contrar prevederilor Codului Electoral de a respecta ierarhia autorităților electorale. Din motive neclare, apelantul PAS a decis să atace din nou în a 2 instanță nu actul administrativ al Consiliului electoral de circumscripție Țibirica (19 noiembrie) și nici actul administrativ al Consiliului Electoral raional Călărași (23 noiembrie), ci 2 buletine, atribuite în opinia PAS în mod necorespunzător candidatului de opoziție.

Și de această dată, apelantul a adus drept dovezi pozele unor buletine, ”care nu ar fi avut imprimate corect ștampila votat”, dar care au fost admise unanim de către consiliul electoral Țibirica, uitând cu desăvârșire că se atacă actul administrativ al unei autorități electorale, și nu buletinele votate. Mai nou, apelantul a cerut Curții de Apel să expertizeze toate buletinele votate, urmărind în acest fel să substituie deciziile unor autorități electorale cu niște proceduri, care ar fi deteriorat semnificativ spiritul și litera legislației existente în Republica Moldova.

După examinarea migăloasă a argumentelor aduse de părți, Curtea de Apel Chișinău a respins contestația apelantului PAS, oferind astfel cale liberă confirmării mandatului de primar pentru Dl Iacob Proscurov, candidatul CUB.

Justiția a triumfat astăzi, 15 ianuarie, 2024, iar încercările PAS de a ”fenta” normele legale în interes propriu, aplicând presiuni administrative și ”soluții creative” s-au prăbușit. Procesul Iurcu vs Proscurov” oferă mărturie vie asupra faptului că, în Republica Moldova, există judecători imparțiali, care se opun presiunilor și care pot și știu cum să se ferească de îmbrățișările otrăvitoare ale unei puteri politice de a-și supune justiția, numind acest proces reformă.