Protestele fermierilor – treceți la soluții sustenabile și lăsați etichetările neadecvate

În fiecare an, în Republica Moldova, fermierii le aduc aminte guvernanților despre faptul că există probleme grave, nesoluționate, care le pun în pericol producția agricolă, Aceștia își revendică în acest fel drepturile și ajutoarele de stat care li se cuvin. Din 20 iunie, un grup important de fermieri moldoveni (Forța Fermierilor) protestează la Chișinău pentru a transmite autorităților cererile lor legitime, susținute de zeci și sute de alți producători agricoli din toată țara. Notăm printre aceste revendicări cererea de a-și primi plățile restante de la TVA de la stat, compensarea unor creșteri galopante de prețuri la inputurile esențiale – material semincer, tehnica agricolă și întreținerea lor, dar și la erbicide, îngrășăminte (la care prețurile au crescut în 2022-2023 de cel puțin 3 ori), susținere de stat pentru creșterea prețurilor la serviciile de irigare și motorină. Fermierii cer statului să intervină pentru a opri creșterea dobânzilor la credite, care au crescut de 2,5 ori, înghițind prin procedurile de faliment afacerile în agricultură.

În raport cu aceste proteste ale fermierilor, poziția CUB este următoarea:

  1. Indiferent de simpatiile noastre, noi credem că preocupările agricultorilor trebuie să fie tratate cu respect și seriozitate, lăsând la o parte falsa grijă de confortul urban ori bravada guvernării unui singur partid. Ceea ce lipsește mult actualei guvernări este înțelegerea sistemică a crizei din economie, competență elementară de a face față adevăratelor probleme ale economiei reale și capacitatea rapidă de a găsi soluții pentru producătorii agricoli, care trăiesc o adevărată dramă, complicată de războiul din regiune.

Insistăm pe dialog și atragerea de oameni competenți la căutarea de soluții.

  1. Lipsa unei abordări pro-active în agricultură și incapacitatea actualului guvern PAS de a anticipa aceste proteste, preferând să le eticheteze drept ”politizate” și, prin urmare, turnând gaz pe foc în plină criză, ar putea să crească costurile gestionării acesteia și extinderea acțiunilor de protest. În final – toți avem de pierdut – de la pierderile suferite de consumatorii finali până la falimentarea în masă a producătorilor agricoli. O criză nesoluționată în agricultură ar putea afecta peste 1 mln de oameni, care își asigură existența din ceea ce produc azi producătorii agricoli, iar exporturile RM s-ar reduce cu 55% din volumul producției globale. Falimentarea agricultorilor ar conduce la pierderea a mii de locuri de muncă în infrastructura de servicii și facilități de procesare și comercializare (tehnică agricolă, importatori petrolieri, producători de lădițe, zilieri, proprietari de frigidere și silozuri, transportatori de TIR), etc.
  2. CUB cheamă guvernul și agricultorii implicați în proteste să renunțe la discurs agresiv și acțiuni unilaterale, folosind platformele de dialog ale patronatelor din agricultură. În opinia CUB, statul este obligat să abordeze în sfârșit problema monopolurilor din agricultură, la fel cum i se cere astăzi să lichideze reziduurile oligarhice pentru a progresa în direcția deschiderii negocierilor de aderare la UE. Guvernul este obligat să onoreze revendicarea agricultorilor de a li se restitui TVA restant, fără condiționări noi plătitorilor efectivi, având grijă ca această restituire să nu devină un business de familie pentru instituțiile fiscale implicate. Susținem restituirea accizelor la carburanții consumați de producătorii agricoli în procesul agricol, ca o politică de a spori competitivitatea agriculturii și optimizarea resurselor alocate prin subvenții. Totodată, CUB consideră important introducerea cotei zero la TVA pentru agricultori după modelul utilizat în România. Ar fi extrem de important ca actualul guvern să introducă politica de scutire a impozitului pe veniturile reinvestite în dezvoltarea afacerilor.
  3. CUB califică politica băncilor comerciale față de producătorii agricoli defectuoasă și cere relaxarea poverii extrem de grele a dobânzilor asupra economiei reale. Actualul sistem de dobânzi descurajează dezvoltarea economică și îngheață afacerile în agricultură. Noi susținem cererile legitime ale fermierilor de a aștepta din partea BNM a unor decizii responsabile de diminuare a dobânzilor pentru economia reală și oferirea de credite investiționale și programe creditare pe termen mediu și lung.

Avem mulți colegi, membri și simpatizanți în CUB, care fac parte din comunitatea largă a fermierilor și producătorilor agricoli afectați de criză. Ei sunt partenerii noștri naturali, le datorăm respect și atenție pentru ca interesele lor legitime să fie tratate cu înțelegere, iar autoritățile statului să rezolve problemele lor vitale, inclusiv cele rămase de la vechile guverne, cu înțelepciune și bună credință. Într-un stat liberal, astfel de probleme sistemice se rezolvă la timp, ținând sub control declanșatorii de criză, nu irosind timpul prețios în acrobații verbale și etichetări nejustificate.

Într-un stat guvernat de populism, escaladarea neputinței duce, într-un final, la dezastru!