Semnează și tu petiția CUB pentru încetarea stării de urgență care acoperă corupția și abuzurile

Stimați cetățeni!
De 12 luni Republica Moldova se află în condițiile stării de urgență. Deși nu suntem în război, autoritățile prelungesc nejustificat această stare de urgență pentru a-și ascunde neputința în spatele unor decizii abuzive și ilegale.  

Cui îi convine starea de urgență? 
Sub paravanul stării de urgență grupuri obscure, care-și fac afacerile sub protecția actualei puteri, au revenit la guvernare, fără a mai dea socoteală cuiva. Această situație ascunde abuzuri și șmecherii.  

Abuzul 1: Legile nu mai sunt adoptate de Parlament. RM e condusă de 2-3 persoane, care-și atribuie competențe voluntariste, în afara normelor și prevederilor constituționale. RM este singura țară din Europa în care se prelungește stareade urgență, fără a fi în război și fără ca măsurile luate să consolideze capacitatea de apărare și securitate.

Abuzul 2: Republica Moldova se îngloadă în datorii. Nimeni nu știe cum sunt cheltuiți banii publici. Deficitul bugetar în 2023 este 18 mlrd de lei. Creditele și granturile primite din străinătate sunt cheltuite fără noimă și nu contribuie la creștere economică și crearea locurilor noi de muncă. Noi va trebui să restituim acești bani cu dobândă.  

Abuzul 3: Înfloresc afacerilor dubioase. Afacerile cu energie au umplut buzunarele “băieților descurcăreți” de la guvernare și a rușilor de la Gazprom. Gazele naturale rusești au fost oferite regimului separatist de la Tiraspol. Miliarde de lei s-au plătit pentru decizii dubioase, iar autorii lor sunt protejați de o justiție controlată politic. Guvernarea a oferit licențe dubioase afacerilor controlate de oligarhii de al Tiraspol. Toți oligarhii sunt o piedică în procesul de aderare la UE.

Abuzul 4: Folosindu-se de regimul stării de urgență, guvernul a cheltuit 300 mln euro de la BERD, achitând gaze naturale la cele mai mari prețuri de pe piață în anul 2022, iar azi, când am putea cumpăra gaze naturale de 5 ori mai ieftin, guvernarea ne vinde cel mai scump gaz natural din Europa.

Abuzul 5: Starea de urgență fugărește investitorii străini din economia RM, nu războiul. Piedici majore sunt menținute la dezvoltarea afacerilor peste tot unde intervine birocrația și schemele vechi. În special au de suferit producătorii de energie regenerabilă, agricultorii, oamenii onești cu venituri modeste. În loc să stimuleze economia reală, guvernul continuă să aboneze companiile străine la poziții privilegiate la importuri, înăbușind concurența și blocând inițiativa privată.

CEREM:  
1. Guvernul trebuie să gospodărească competent economia, în cadrul legal, conform normelor constituționale și să nu se ascundă sub pretextul stării excepționale, care generează hoție;
2. Guvernul trebuie să se conducă de interesul cetățenilor acestui stat, revenind la normalitate și decizii democratice, nu bazate pe frică;
3. Autoritățile statului trebuie să înceteze a mai ascunde incompetența miniștrilor săi, folosindu-se de secretul comercial și alte forme de a camufla afacerile tenebre și folosirea banilor noștri pentru aprobarea unor achiziții de stat și ajutoare de stat dubioase, de care le este rușine.  

Semnează pentru încetarea stării de urgență care acoperă corupția și abuzurile!

logo

SOCIAL MEDIA