Sistemul de sănătate în Republica Moldova este în „plutire liberă”

Sunt trei ani de când sistemul de sănătate din Republica Moldova nu își poate determina direcția strategică. Fiind lansată de câteva ori, Strategia Națională de Sănătate 2030, „naște” incertitudini privind evoluția de mai departe a sistemului de sănătate. Fără claritate în privința deciziilor luate de Ministerul Sănătății, se creează impresia că la etapa actuală, sistemul de sănătate este în „plutire liberă”. 

Sâmbătă, 29 aprilie, la Cahul a fost constituită Organizația Teritorială a partidului CUB. Cu acest prilej, CUB își propune să atragă în rândurile sale personalități de valoare și oameni serioși, care să reprezinte extraordinarul potențial academic, antreprenorial, social și administrativ al regiunii Cahul. 

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) atrage atenția asupra necesității modificării sistemului actual de pensii și adaptarea acestuia la rigorile europene. La momentul actual pensia este o „indemnizație de sărăcie” în Republica Moldova.

În zilele de 24-26 aprilie, conducerea Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) s-a aflat într-o vizită la București. Vizita a inclus întrevederi importante cu primarii sectoarelor 2 și 6 a Municipiului București, cu Președintele Academiei Române, Academicianul Ioan Aurel Pop, discuții cu reprezentanții partidului Uniunea Salvați România (USR) și participarea plenară a membrilor delegației CUB în cadrul unor evenimente publice, printre care notăm: Conferința „Cyber Diplomacy”, găzduită la sediul Camerei Deputaților din Parlamentul României, dar și o primă dezbatere publică inițiată de CUB asupra „spațiilor comune integrate România – Republica Moldova”, găzduită de Universitatea București.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) tratează cu îngrijorare acțiunile provocatoare ale forțelor separatiste, care au încălcat din nou regimul zonei de securitate, transportând în mod voluntarist, sfidător și ne-coordonat, mai multe unități de tehnică militară blindată în vecinătatea postului de menținere a păcii nr.9 (stânga) din preajma podului de la Vadul-lui-Vodă, Municipiul Chișinău.

Joi, 20 aprilie, reprezentanții Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), în frunte cu Igor Munteanu, Președintele CUB, și Igor Klipii, Secretarul General CUB, au avut o întâlnire protocolară cu Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) își exprimă deschiderea de a participa la lucrările Adunării Naționale din 21 mai. Prin decizia Biroului Politic Național (BPN) din 14.04.2023, CUB susține ideea de unitate a cursului european pentru orice partide care pun idealul național în centrul aspirațiilor lor politice.

Oriunde sunteți, bucurați-va de acest miracol.
Libertatea conștiinței și dreptul de a alege puterea luminii are o valoare centrală, cu caracter universal, indispensabil.
Hristos a înviat!

Fiecare familie a fost sau poate fi în situația când este nevoită să îngrijească de un pacient grav, cu un prognostic limitata de viață din cauza unei boli incurabile.

Anual, în țara noastră, circa 25 de mii de pacienți necesită asistență paliativă în ultimele lor luni de viață. Ca societate, suntem obligați să le asigurăm un sfârșit decent, o moarte liniștită. Dar cine este alături de acești pacienți și familiile lor în momente atât de dificile? Care este rolul sistemului de sănătate?

Organizația de tineret a Partidului Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” a lansat astăzi campania #sepoatealtfel, în cadrul căreia își propune să consolideze și să construiască platforme de dialog între studenți, profesori și echipele de administrare a instituțiilor de învățământ superior.

În cadrul conferinței de presă, tinerii au menționat despre starea lucrurilor și problemele din sistemul educațional precum scumpirea taxelor în căminele studențești, infrastructura universitară slab dezvoltată, salariile mici ale profesorilor, dar și despre necesitatea lansării consultărilor în vederea identificării soluțiilor.

Președintele a vorbit. Ne cheamă să spunem lumii că suntem europeni, încolonându-ne într-o manifestație largă de partid, al cărui nume este PAS.
Sofismul șefului de stat este că vorbește despre integrare europeană, despre unitatea tuturor cetățenilor, impunându-ne de 3 ani să iubim un singur partid dependent de sprijinul ei.
Și acest partid are grave probleme de legitimitate.

7 Aprilie este o dată în calendarul istoriei Republicii Moldova care este înconjurată de o aură sumbră din cauza evenimentelor care au avut loc în anul 2009. Revolta tinerilor care au îndrăznit să ridice capul și să lupte pentru viitorul democratic al Republicii Moldova nu a putut fi oprită, în ciuda acțiunilor sângeroase ale guvernării comuniste și a autorităților controlate. 

Consultările recente al socialiștilor la Moscova urmează a fi aspru penalizate. Aceștia au purtat la 3 aprilie 2023 consultări politice cu partidul ”Edinaia Rossia”, partidul de guvernământ rus, care a promovat, susținut și autorizat toate crimele de război contra Ucrainei.

CUB cere Parlamentului retragerea din procedura legislativă a proiectelor de Lege privind Serviciul de Informații și Securitate.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare cere Parlamentului Republicii Moldova retragerea din procedura legislativă a proiectelor de lege privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.

CUB propune formarea unei Comisii de mediere pentru soluționarea crizei din sistemul justiției al Republicii Moldova.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) își exprimă îngrijorarea cu privire la impasul actual în procesul de reformare a justiției și face apel către Guvernul Republicii Moldova și corpul judecătoresc să înceteze escaladarea acestui conflict prin dialog și medierea pe care ar putea s-o ofere asociațiile profesionale de magistrați din România.

În contextul conferinței de presă susținute marți, 28 martie 2023, CUB a adresat astăzi o scrisoare deschisă prim-ministrului Dorin Recean și Guvernului Republicii Moldova.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare este profund îngrijorat de situația gravă legată de accidentele rutiere din Republica Moldova și declară că nici o moarte pe șoselele și drumurile naționale nu se justifică. 

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare își exprimă îngrijorarea față de încetinirea politicilor de liberalizare a pieței energetice în RM, calificând motivele pentru care consumatorii casnici și industriali achită cele mai scumpe tarife din Europa la gazele naturale și curent drept o bătaie de joc față de oameni și o probă a incompetenței guvernării actuale!

105 ani de la Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918.

Astăzi, în Sala Unirii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, alături de membrii și simpatizanții Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, dar și mari oameni de cultură – Nicolae Gh Rusu, Laurentiu Popescu, Victoria Lungu, Cristina Ceaus și Ansamblul ento-folcloric Ștefan Vodă, am serbat 105 de la Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. 

Am fost bucuroși să-i întâlnim la sediul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare pe oaspeții noștri de la Bruxelles – vicepreședinții ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe Henrik Bach Mortensen și Daniel Berg, președintele grupului parlamentar ALDE la Consiliul Europei Iulian Bulai și consilierul politic principal Andrew Burgess.
Am discutat despre problemele cu care se confruntă Republica Moldova, perspectivele de integrare europeană și procesul de aderare CUB la familia liberalilor europeni ALDE.
Astăzi președintele CUB, Igor Munteanu, alături de vicepreședintele raionului Călărași Sergiu Artene au participat la ședința de constituire a organizației CUB la Hoginești, Călărași, dar și la Pîrlița, Ungheni.
Totodată, secretarul general Igor Klipii, alături de generalul-maior Victor Țărnă au fost prezenți la constituirea organizației teritoriale la Cantemir.
Rezolvați urgent, transparent și constituțional disputa cu privire la reforma justiției! Dialogul este singura soluție!
 

În acest weekend, echipa Coaliției pentru Unitate și Bunăstare a fost la Bălți și Soroca.
Am avut întâlniri cu studenți, profesori, familii tinere, antreprenori.
Am discutat cu oamenii în stradă despre problemele lor și soluțiile potențiale pe care le poate furniza echipa CUB.

Astăzi, conducerea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a prezentat bilanțul vizitei lor de lucru la Bruxelles, unde s-au întâlnit cu mai mulți europarlamentari și înalți oficiali europeni.

31 de ani mai târziu, diferendul transnistrean rămâne nerezolvat. CUB vede existența regimul separatist din stânga Nistrului ca o amenințare strategică, care trebuie soluționată urgent prin orice instrumente economice, financiare și de securitate națională care ne stau la dispoziție.
 
În cea de-a treia zi a deplasării noastre la Bruxelles, am avut parte de negocieri importante cu partenerii noștri din familia liberalilor europeni ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe
 

Acesta este, de asemenea, o oportunitate pentru oameni de a-și exprima respectul și aprecierea pentru persoanele dragi, de a le oferi cadouri și de a petrece timp împreună într-un mod special.

Co-președintele ALDE Party – Liberals and Democrats for Europe, Ilhan Kyuchyuk, a încurajat apariția unei noi forțe politice liberale, chiar și în aceste vremuri dificile, menționând că partidul nostru este unica forță politică liberală veritabilă din Republica Moldova și locul nostru este alături de liberalii europeni!
 

Președintele Igor Munteanu, alături de secretarul general Igor Klipii, președinta Organizației Naționale a Femeilor CUB Lucia Spoială și reprezentantul CUB Junior Cezara Budu se află într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Conducerea partidului, în persoana președintelui Igor Munteanu, a secretarului general Igor Klipii, a președintei organizației naționale a Femeilor CUB Lucia Spoială și a reprezentantului CUB Junior Cezara Budu se află într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Astăzi se împlinește un an de când Ucraina a devenit principalul arhitect al unei noi Europe – una liberă, demnă și luptătoare.

La 1 an de la începutul agresiunii ruse contra Ucrainei, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare denunță categoric războiul Rusiei contra Ucrainei, un război neprovocat, care nu are nici o justificare, fiind profund criminal în esența sa.

Îi spunem bun venit în rândurile noastre domnului Nicolae Jelescu – Director artistic al teatrului “Alexei Mateevici” din Chișinău, un artist desăvârșit pe scena, un exemplu de modestie, principialitate și spirit național.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare susține o conferință de presă cu tema: „Poziția CUB față de noul guvern și prioritățile lui pentru apărarea ordinii constituționale”
Astăzi marele poet ar fi împlinit 88 ani, iar în întreaga țară este sărbătorită Ziua Națională a Lecturii.
Cu această ocazie, membrii CUB Junior au organizat o serie de activități dedicate tinerilor din municipiul Chișinău.

Chiar dacă avem un cadru legal care permite asemenea modificări, considerăm că atât timp cât creșterea prețurilor și criza energetică este condiționată de managementul prost al guvernării, de înțelegeri defectuoase și contracte în care am fost dominatori, este injust și greșit ca țapi ispășitori să fie studenții!..

Suntem alături de familiile îndurerate și de miile de persoane rămase fără adăpost. Ne rugăm pentru însănătoșirea lor grabnică și putere pentru a trece peste aceste încercări.

Am avut, astăzi, o întrevedere la sediul CUB cu ambasadorii Germaniei și Franței, E.S. Margret Maria Uebber și E. S. Graham Paul. 

Starea de urgență este cauza situației dificile prin care trece Republica Moldova!

Cerem parlamentului să renunțe la adoptare a acestui proiect de lege și demararea unui proces democratic de consultări publice cu APL, corpul profesional și experții din domeniu.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția guvernului de a micșora alocațiile bugetare pentru Fondul Măsurilor de Profilaxie. 
Echipa noastră a avut drept oaspeți de la Londra – am avut parte de un schimb de opinii cu un grup de administratori ai fondului britanic John Smith Trust.

ALDE – Renew Europe reprezintă al treilea grup politic ca pondere, influență și reprezentare în structurile UE, al cărei susținere pentru dezvoltare economică, extindere europeană și promovare a drepturilor și libertăților omului este esențială. 

În cadrul conferinței de constituire desfășurată la Chișinău duminică, 29 ianuarie, în funcția de președinte a organizației a fost aleasă doamna Lucia Spoială și a fost aprobat regulamentul.
Propaganda rusă, din păcate, contribuie la scindarea societății rusofone din Moldova. Canalele media pro-Putin încearcă să inducă în rândul comunității rusofone ideea că orice apropiere de Europa și de România este însoțită de pierderea limbii ruse, adică a libertății de exprimare.

Acțiunea a reunit organizațiile de tineret și cea  municipală și a avut loc în piața cu același nume din sectorul Buiucani al capitalei. 
CUB și-a asumat ca obiectiv, pentru următorul ciclu electoral la nivel local, instaurarea unui monument al domnitorului Alexandru Ioan Cuza în Piața Unirii Principatelor. 

Tinerii membri CUB și-au ales organele de conducere și au aprobat regulamentul.
În funcția de președinte a fost ales Ion Bulgac.

Președinte al OT CUB Junior Anenii Noi a fost aleasă Anastasia Vieru.
Suntem 
#tineri și #liberi !

Ședința de planificare și organizare, care deschide un șir de activități de partid de acest gen, a reunit la Chișinău mai multe organizații teritoriale: Criuleni, Ungheni, Nisporeni și Anenii Noi.

Mesajul liderului CUB Junior, Ion Bulgac, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Mesajul doamnei Ludmilei Canțîr-Armașu, membru CUB, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Cu ocazia împlinirii a 173 ani de la nașterea marelui Mihai Eminescu, dar și a Zilei Naționale a Culturii, marcată astăzi atât în Republica Moldova, cât și în România, membrii Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a depus astăzi flori la bustul poetului național Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor. 

Vezi poziția CUB cu referire la cazul cetățeanului rus care a fost condamnat penal pentru protestul său împotriva regimului putin.

Cerem majorității parlamentare PAS să renunțe la acest proiect de lege în lectura a doua și îndemnăm reprezentanții actualului legislativ să accelereze reformele veritabile în domeniul justiției!

Scumpirea este dictată de creșterea accizelor și urmărește majorarea veniturilor bugetare, dar va provoca un șir de riscuri.

Ne dorim ca noul an să ne aducă prosperitate, pace, sănătate și multe împliniri!
Avem de muncit împreună pentru a consolida coaliția oamenilor liberi pe care am început s-o construim!

Fie ca 2023 să fie un an mai bun!
Fie ca în 2023 să învățăm să fim liberi cu adevărat!

Urmăriți aici o scurtă sinteză a anului 2022 de la președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu

Vă invităm să urmăriți conferința de presă organizată de Coaliția pentru Unitate și Bunăstare pe marginea Legii Bugetului anului 2023!

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) lansează un apel către deputații ”de bună credință” să sesizeze Curtea Constituțională privind modificarea statutului limbii române ca limbă de stat în Constituție. Pornind de la …

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare condamnă acțiunile guvernului de la Chișinău îndreptate spre salvarea regimul separatist din stânga Nistrului și menținerea Republicii Moldova într-o dependență critică față de Rusia.
Ignorând interesul național…

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a marcat ziua Marii Uniri, Ziua Națională a României, în cadrul unei manifestări publice la biblioteca municipală B.P. Hașdeu din Chișinău, într-o …

Moldova se găsește într-o situație foarte gravă. Astăzi, toți cetățenii moldoveni sunt loviți de o inflație de peste 35% și suportă dureros creșterea galopantă a prețurilor la energie, la produse …

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare constată cu regret și tristețe că actul guvernării PAS este compromis. În plină criză economică și socială, guvernul instalat în 2021 a eșuat într-o paradă interminabilă de conflicte, scandaluri de presă și lupte interne. În acest fel, actuala criză reflectă gradul înalt …

Cu un mesaj de susținere pentru echipa CUB a venit, în cadrul Congresului de constituire, co-președintele ALDE, Ilhan Kyuchyuk:

”Împreună cu întreaga echipă ALDE, printre care se numără …

„Vreau să vă mulțumesc pentru încrederea pe care ați manifestat-o, în primul rând față de un proiect liberal, care-și deschide astăzi larg brațele pentru ideile de unitate și bunăstare, care sunt temeiul noului consens politic pe care dorim să-l construim în Republica Moldova, iar …

Sâmbătă, 5 noiembrie 2022, s-a desfășurat Congresul de constituire al Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare!
Peste 200 de invitați și delegați și-au dat întâlnire la Sala cu Orgă din Chișinău pentru …