Într-un stat de drept, fiecare cetățean este egal în fața legii, iar încrederea statului se bazează pe ipoteza că va câștiga cel mai virtuos, pe criterii meritocratice, și numai într-o democrație de ”fațadă” de tip Potiomkin, puterea va sfida bunul simț și va călca în picioare normA legală pentru a-și pune sub control statul.

Constatăm cu mare regret că exact asta se întâmplă într-o serie de concursuri organizate în Republica Moldova, în ultimii ani, mai ales după alegerile locale din noiembrie, 2023. Atragem atenția opiniei publice asupra cazului dlui Vitalie Triboi, șef al IMSP Centrul de sănătate Călărași, care a fost destituit și apoi eliminat din funcția sa deținută de Șef al IMSP cu un stagiu de peste 35 ani în calitate de medic, 22 ani în calitate de șef de secție pediatrie a Spitalului raional Călărași, 5 ani în calitate de șef al unei instituții medicale.


Demiterea Dlui Vitalie Triboi a avut loc în urma unei intervenții abuzive a Președintelui CR Călărași, iar ulterior, anunțarea și organizarea unui concurs care a fost țesut cu diverse intrigi, interese de partid și conspirații, în cele mai urâte tradiții ale regimului oligarhic, în care există locuri de muncă în instituțiile statului doar pentru oamenii loiali guvernării, membri de partid. Organizat în pripă și cu rezultate stabilite politic, organizatorii acestui concurs au neglijat, omis și denaturat elementele de bază conținute în Regulamentul privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor IMSP CS Călărași (decizia nr.04/32 din 19.07.2018), demonstrând un nihilism juridic total, care se explică printr-un sentiment profund de impunitate și rea credință.


Constatăm că neregulile au curs gârlă în acest concurs privind IMSP Centrul de sănătate Călărași, de la constituirea unei comisii de concurs subordonată exclusiv intereselor majorității actuale din Consiliul raional până la acceptarea unor candidați fără pregătirea medicală și managerială prevăzută de lege, dar loiali partidului. Lipsa de transparență și vicierea procedurilor esențiale de evaluare și adoptare a unei decizii finale în temeiul punctajului oferit de către membrii comisiei de concurs probează vicierea concursului.


Comportamentul comisiei de concurs, patronată direct de către Președintele actual al Consiliului Raional, Nicolae Drăgănel, Membru PAS, a fost unul discreționar, discriminatoriu politic față de candidații înscriși la concurs, alții decât cei preferați politic, chiar insultător, cu ignorarea pe față a capacităților profesionale, experiența managerială și cariera strălucită pe care Dl Vitalie Triboi a demonstrat-o pe durata unei lungi cariere medicale.


Există o cerere prealabilă în instanță pe acest caz prin care se cere anularea rezultatelor concursului și a deciziei de desemnare a unui nou șef al IMSP Centrul de Sănătate Călărași (17.04.2024), precum și oferirea unei compensații ca prejudicii morale drept urmare a încălcării dreptului petiționarului la un concurs transparent, echitabil, obiectiv și meritocratic, dar este de datoria noastră să condamnăm public acest caz, ca fiind extrem de dăunător pentru statul de drept, singurul argument valabil în procesul de aderare la Uniunea Europeană, în raport cu altele inventate. De fapt, suntem consternați să aflăm zilnic despre zeci de cazuri similare în diverse raioane și orașe ale Republicii Moldova, care vorbesc clar despre un voluntarism primitiv al celor care nu-și asumă valorile statului de drept și care, în ciuda afișării unor discutabile valori pro-europene, își doresc o guvernare supusă propriilor mofturi și interese egoiste.


Pe o notă pozitivă, CUB transmite acest mesaj. După cum am câștigat în 2023 procesul intentat de Dl Iacob Proscurov contra acțiunilor dubioase ale PAS de ne-recunoaștere a rezultatelor alegerilor în satul Țibirica, având câștig în toate 3 instanțe de drept în Republica Moldova, tot astfel, suntem convinși că nu vom lăsa în pace persoanele care-au viciat concursul pentru șefia IMSP. CUB va câștiga și acest proces, dar vom cere de această dată ca trubadurii acestor grave ilegalități să plătească personal pentru răul cauzat.