Astăzi, 9 mai, în ziua Europei și a Comemorării, membrii CUB și a partidelor din cadrul Blocului Împreună (LOC și Partidul Schimbării) au depus flori și au comemorat ostașii înhumați la Cimitirul Eroilor din Chișinău.
 
La acest cimitir ostășesc se găsesc osemintele a peste 3600 de ostași originari din 18 țări europene care au căzut în luptele din primul și cel de-al doilea Războaie Mondiale.
 
Actualmente, pământul pe care se află Cimitirul Eroilor este privatizat, iar destinația acestuia rămâne la discreția companiei căreia i-a fost vândut în anul 2007.
 
Președintele CUB, Igor Munteanu, s-a exprimat pentru recuperarea celor 2 hectare de pământ și restabilirea cimitirului militar care se afla în paragină.
 
„Datoria noastră de oameni serioși, cu pretenția europenității, este de a crea unitate și de a trata cu respect diferențele. Nu înseamnă că mai putem tolera dezordinea, haosul și ilegalitățile care se întâmplă de ani de zile la Cimitirul Eroilor, pe care trebuie să-l recuperăm din chingile criminalității organizate, să repunem terenul celor 2 ha privatizate dubios în câmpul legalității”, a spus Igor Munteanu.
 
În Republica Moldova există 240 cimitire ostășești din care numai o mică parte au fost reabilitate și toate cu finanțări străine.