Cooperarea cu partenerii liberali din România pe agenda CUB

În zilele de 24-26 aprilie, conducerea Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) s-a aflat într-o vizită la București. Vizita a inclus întrevederi importante cu primarii sectoarelor 2 și 6 a Municipiului București, cu Președintele Academiei Române, Academicianul Ioan Aurel Pop, discuții cu reprezentanții partidului Uniunea Salvați România (USR) și participarea plenară a membrilor delegației CUB în cadrul unor evenimente publice, printre care notăm: Conferința „Cyber Diplomacy”, găzduită la sediul Camerei Deputaților din Parlamentul României, dar și o primă dezbatere publică inițiată de CUB asupra „spațiilor comune integrate România – Republica Moldova”, găzduită de Universitatea București.
 
În prima zi a vizitei, Președintele CUB, Igor Munteanu, însoțit de trei membri ai Biroului Politic Național (BPN), Igor Klipii, Secretar General, Generalul Tarna Victor și Colonelul Iurie Briceag, a purtat discuții de lucru la sediul USR, la invitația Președintelui USR, Cătălin Drulă și a lui Cristian Ghinea, Directorul Centrului de Politici Publice, fostul Ministru al Fondurilor Europene. CUB și USR sunt partide afiliate la familia liberală europeană, Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE) din Parlamentul European. Părțile au convenit asupra unui cadru de cooperare intensificat, care va include promovarea inițiativei private, consolidării statului de drept și prevenirea întăririi structurilor iliberale în Europa.
 
În continuare, CUB a vizitat două primării a Municipiului București, Sectorul 2 și 6, unde delegația CUB a fost primită de Primarii acestor sectoare, care și-au manifestat interesul de a coopera la modul cel mai practic posibil în vederea îmbunătățirea serviciilor publice la nivel municipal din Republica Moldova. Delegația condusă de Președintele Igor Munteanu a fost primită la Primăria Sectorului 2 de Primarul Radu Mihaiu (USR) și Elena Tudose, City Manager și la Primăria Sectorului 6 de Primarul Ciprian Ciucu, reprezentanți de marcă ai administrației liberale din România.
 
Părțile au reiterat disponibilitatea de a oferi consistență sporită cooperărilor existente între România și Republica Moldova, valorificând urgențele în atragerea fondurilor europene și românești la dezvoltarea orașelor și comunelor din Republica Moldova, dar și sporirea capacităților locale de a schița și implementa ulterior proiecte inovatoare pe domeniul digitalizării serviciilor municipale, susținerii mediului privat și creării de noi platforme și spații comune integrate.
 
Ulterior, delegația CUB a fost onorată să discute cu Președintele Academiei Române, Academicianul Ioan Aurel Pop. În cadrul întrevederii acceptate de eminentul istoric și personalitate excepțională a mediului academic românesc, CUB și-a prezentat propunerile în vederea construirii de „spații comune integrate”, ca instrument de apropiere și integrare activă a potențialului cultural și științific românesc. „𝑵𝒖 𝒂𝒓 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒖𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒆𝒙𝒊𝒔𝒕𝒆 𝒏𝒊𝒄𝒊 𝒖𝒏 𝒇𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒆𝒛𝒊𝒕𝒂̆𝒓𝒊 𝒊̂𝒏 𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕 𝒑𝒓𝒐𝒄𝒆𝒔 𝒅𝒆 𝒔𝒊𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒂𝒄𝒂𝒅𝒆𝒎𝒊𝒄𝒂̆ 𝒔̗𝒊 𝒔̗𝒕𝒊𝒊𝒏𝒕̗𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂̆”, a spus Igor Munteanu în cadrul întrevederii. Părțile au trecut în revistă paleta extinsă a cooperărilor academice, reiterând poziția inițială a Academiei Române de a susține dezvoltarea durabilă a cercetării locale, consolidarea potențialului științific și educația națională, ca elemente cheie pentru competiția globală și beneficiul integrării.
 
De asemenea, delegația CUB a organizat un eveniment public în care s-a discutat despre conceptul spațiilor comune integrate în arhitectura parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, cu participarea comunității basarabenilor din București. Subiectul abordat a trezit un interes viu printre studenții invitați la eveniment, dar și oameni de cultură, foști combatanți și cercetători de la mai multe universități prestigioase din România.
 
Totodată, Președintelui Igor Munteanu a participat în cadrul conferinței „Cyber Diplomacy in the regional security context”, organizată sub patronajul Camerei Deputaților a Parlamentului României. În alocuțiunea sa, Igor Munteanu, a făcut o analiză a tipurilor de incidente cyber din anul 2022-2023, care-au inclus 148 alerte cu bombă in cca 885 instituții de stat, în 50 de locații diferite și infrastructură critică, atacurile cu mesaje scam și phishing, fraude bancare, furt de date, dar și acțiunile tot mai sofisticate de integrare a propagandei și dezinformării în tacticile de război hibrid, pornite de Rusia, ca stat agresor, contra Republicii Moldova.
 
La finalul vizitei, conducerea CUB a avut o întâlnire de lucru cu Directorul Oficiului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann for Freedom (FNF), Wagner Raimar. În contextul intrării CUB în familia liberalilor europeni se manifestă un interes mutual de a contribui la o mai bună educație antreprenorială a cetățenilor, la constituirea unei societăți liberale responsabile în Republica Moldova. Părțile au reafirmat angajamentul de a susține dialogul politic, ideile autentic liberale, dar și creșterea competenței în domeniul guvernării locale și naționale.