Ultimele noutăți

Declarația CUB pentru solidaritate europeană în Republica Moldova

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) își exprimă deschiderea de a participa la lucrările Adunării Naționale din 21 mai. Prin decizia Biroului Politic Național (BPN) din 14.04.2023, CUB susține ideea de unitate a cursului european pentru orice partide care pun idealul național în centrul aspirațiilor lor politice.
Noi, CUB, suntem un partid liberal, ancorat la una din cele mai viguroase familii politice europene, ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților Europeni). În scurt timp, CUB va adera ca partid cu drepturi depline la familia liberalilor europeni, participând la Congresul ALDE de la Stockholm.

 În spiritul acestor năzuințe, suntem solidari ideii europene în Republica Moldova, cerând actualei guvernări mecanisme normale de consultare și dialog instituționalizat, respectarea statului de drept și bună credință în crearea consensului necesar pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Recent, reprezentanții politici ai CUB au participat la primele discuții purtate în format public asupra viziunii strategice, care stă la bazele noii Strategii a Securității Naționale, la care ne-am angajat să contribuim cu expertiza noastră oricând este necesar.

Tratând cu bună credință scopul pozitiv al inițiativei lansate de Președintele RM, CUB consideră necesar să fie adoptată o Rezoluție la Adunarea Națională din 21 mai, care să exprime unitatea forțelor pro-europene.

Ne dorim ca în Rezoluție să se regăsească:

  1. Angajamentul de a implementa efectiv și fără devieri criteriile de aderare de la Copenhaga;
  2. Sistarea stării de urgență și încheierea mandatului Comisiei de Stare Excepțională;
  3. Retragerea din procedură legislativă a unor proiecte de lege periculoase, care au fost aspru criticate de opiniile avizate ale Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei;
  4. Retragerea imediată din structurile existente CSI și alte structuri geopolitice, controlate de Rusia;
  5. Aprofundarea parteneriatelor strategice cu România, UE și SUA ca măsuri de consolidare a rezilienței și de alinierea plenară a Republicii Moldova la standardele lumii occidentale.

Aceste angajamente creează unitate.

Pentru că numai tratarea cu respect a tuturor actorilor societali, experți independenți, partide extra-parlamentare, mediu de afaceri, mediul academic și clerical poate crea consensul de care are nevoie RM pe drumul spre UE. CUB își dorește un dialog consistent și sincer în acest proces.

Pentru că nici un partid politic nu poate deține monopol asupra aderării la UE, CUB va fi solidar numai cu cei care contribuie la consolidarea reformelor autentice în justiție, administrație, economie și societate, înțelegând să ajutăm sincer atunci când ni se cere.

Pentru că decizia Comisiei Europene de a recunoaște Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderare din 17 iunie, 2022, a deschis larg ușile unei participări semnificative pe plan național pentru toate forțele pro-europene și democratice, ne simțim obligați să cerem mai multă transparență și răspundere din partea decidenților actualei guvernări. Unitate pentru aderare!