Cerem bugete de asistență medicală alocate cu grijă pentru sănătatea publică

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția guvernului de a micșora alocațiile bugetare pentru Fondul Măsurilor de Profilaxie. Conform proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023 elaborat de Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), guvernul propune un buget al Fondurilor obligatorii de asistență medicală (FOAM) de peste 14,1 miliarde lei, dintre care 13,9 miliarde lei  sunt prevăzute pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice (Fondul de bază), și doar 50 mln. lei pentru finanțarea măsurilor de profilaxie, contrar prevederilor, care obligă alocarea a 1% din veniturile CNAM. 

CUB califică drept extrem de primejdioasă această inițiativă a guvernului pe fundalul riscului crescut al îmbolnăvirilor de COVID 19, dar și a altor boli cu risc epidemic. Tendința de descreștere a alocărilor FMP se menține pe parcursul anilor 2018-2022 și s-a ajuns la un nivel de doar 0,35% din bugetul FOAM. 

CUB atenționează că în anul 2021 ponderea cheltuielilor pentru măsurile de profilaxie din totalul cheltuielilor FOAM reprezentă doar 5,7 lei pe cap de locuitor, sau 0,17 la sută. Destinația acestui fond presupune prevenirea și reducerea riscurilor de îmbolnăvire, inclusiv imunizări, examinări profilactice, în scopul depistării cât mai timpurie a îmbolnăvirilor. CUB reamintește că Republica Moldova s-a confruntat cu o lipsă cronică de mijloace pentru procurarea vaccinului anti COVID, în condițiile unei planificări bugetare eronate în trecut. 

Datele statistice arată  o creștere anuală a numărului de bolnavi cu  maladii care ar fi putut fi prevenite, prin depistare precoce și educație sanitară. În numai doi ani numărul cazurilor de tuberculoză în formă avansată a crescut alarmant, iar rata de depistare timpurie a bolii a scăzut de 2 ori, ajungând la doar 1762 de cazuri. A scăzut și rata de depistare a tuberculozei în rândul copiilor. Și cazul copiilor statisticile sunt asemănătoare. 

Registrul Național de Cancer indică rate alarmant de mici în depistarea tumorilor maligne în etape incipiente. Mai multe tipuri de cancer (cancer de col uterin, mamar, de colon, pulmonar etc.) în peste jumătate de cazuri se depistează în stadiul 3-4, când tratamentul este imposibil. 

📌 În aceste condiții, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare insistă asupra următoarelor acțiuni:

✅ Solicităm creșterea în conformitate cu prevederile legale (până la 1%) a ponderii Fondului pentru măsuri profilactice prevăzut pentru anul 2023. 

✅ Solicităm CNAM prezentarea unui plan concret de repartizare a resurselor alocate pe domeniile prevăzute de Fond pentru a preveni ne-valorificarea a acestui buget.

logo

SOCIAL MEDIA