Ultimele noutăți

Suntem europeni și nu putem fi altfel!

Președintele a vorbit. Ne cheamă să spunem lumii că suntem europeni, încolonându-ne într-o manifestație largă de partid, al cărui nume este PAS.
Sofismul șefului de stat este că vorbește despre integrare europeană, despre unitatea tuturor cetățenilor, impunându-ne de 3 ani să iubim un singur partid dependent de sprijinul ei.
Și acest partid are grave probleme de legitimitate.
Despre corupție, favoritisme, bătălii crâncene între grupări concurente în interiorul acestui partid vorbesc chiar și fruntașii săi, trași de mânecă într-o parte de pe carosabilul guvernării, scandalizați de numeroase dezvăluiri de presă, dar încă conectați la bani și putere.
Reforma în justiție este în impas. Timp de 3 ani nu au fost nici un fel de dialoguri cu opoziția și societatea civilă. Nici consultări largi cu poporul, deși Constituția cere ca Președintele să fie al tuturor cetățenilor, indiferent de limbă, religie, naționalitate, avere sau preferințe politice.
Azi ni se cere să cotizăm voluntar, dar obligatoriu la succesul actualului guvern.
Ca și în anul 2013, atunci când PLDM și PD organizau mica (mare) adunare națională pentru a-și legitima primatul asupra cursului european, am libertatea de a pune niște întrebări. După 10 ani de pretențiile lor de atunci par a fi microscopice față de loviturile teribile pe care le-au dat băncilor de stat, economiei naționale și cetățenilor, cel mai puternic afectați de ipocrizia lor.
La 21 mai, 2023, suntem din nou invitați să ne încolonăm în Piața Marii Adunări Naționale, dar cu niște lecții bine învățate. Și cu foarte multe vânătăi și răni necicatrizate.
Să vorbim pe șleau. Societatea este dezamăgită profund de modul în care RM este administrată, iar această realitate nu poate fi pusă între paranteze.
Un miting național nu poate rezolva o problemă atât de gravă cum este deficitul de competență. Aderarea la Uniunea Europeană ține de rezultatele în creșterea bunăstării, eradicarea corupției, mai puțin de pozele ”istorice” pe care le vor pregăti consilierii de imagine ai guvernării.
Oare câte suflete încap azi in Piața Marii Adunări Naționale? Cu siguranță mai puține decât au fost în anul 2013 și infinit mai puține decât în anul 2021, atunci când cetățenii au dat o șansă ”unică” actualei guvernări. Mi se pare penibilă ideea de a separa poporul ”adevărat” (pur), care susține integrarea europeană de alt popor, ”paralel”, care nu s-a trezit încă.
Oare cetățenii care resping Rusia, dar au supărări legitime fata de PAS nu mai fac parte din poporul pe care-l servește Președintele acestui stat? Oare in-competenta nu este mai puțin gravă decât corupția și nimicnicia celor care jefuiesc bugetul statului prin decizii prostești?
Sau poate oamenii năuciți de propaganda unor grupuri infracționale nu mai fac parte din poporul care se bucură de drepturi și obligații conform Constituției? De ei când se va ocupa justiția reformată pe bune? Este drept să facem ”integrarea europeană” pe bune și nu pe hârtie.
Pentru că credem că locul firesc al Republicii Moldova este în Europa, să nu-i ferim pe cei corupți de anchete penale, de investigații asupra banilor tocați pe tranzacții trucate numai pentru că sunt ”ai noștri” – asta-i harta integrării europene pe care o așteptăm de la șeful statului. Suntem deschiși la dialog și unitate pentru că asta ne definește.
CUB este un partid european, care construiește unitate.