Partidul CUB a avut întrevederi cu Ambasadorul SUA Kent D. Logsdon

Luni, 8 mai, la sediul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a avut loc o întrevedere între conducerea partidului, în frunte cu Președintele Igor Munteanu și colegii săi, Rodica Rusu Gramma, Igor Klipii, Cezara Budu și Ion Bulgac și Ambasadorul SUA acreditat în Republica Moldova, E.S. Kent D. Logsdon.La întrevedere s-au discutat subiecte legate de procesul politic din Republica Moldova, pregătirile pentru aderarea la Uniunea Europeană, provocările contextului regional și viziunile partidului CUB în privința conflictului transnistrean.

Președintele CUB a subliniat prioritatea partidului în apărarea libertății cetățenilor și a valorilor democratice, protejarea statului de drept și a dezvoltării economice și sociale, singurul argument care poate reține tinerii de la emigrația în străinătate. Au fost trasate prioritățile imediate ale CUB în anul 2023, Ambasadorul SUA fiind informat despre alinierea CUB la familia liberalilor europeni (ALDE) din mai, 2023, precum și la crearea unei infrastructuri solide de contacte și interacțiune între CUB și mișcarea liberalilor europeni (LYMEC, ELF). În mod special, CUB contează pe stabilirea unor parteneriate regionale solide cu liberali din statele vecine (România, Ucraina, dar și statele baltice), care pot servi ca referință pentru procesele din Republicii Moldova.

CUB va participa în toamna anului 2023 la alegerile locale, iar această decizie este sprijinită în acest moment de construcția teritorială de partid liberal. Am discutat în acest context și asupra recentelor alegeri din UTAG, precum și provocările recente regiunea transnistreană, folosite de regimul separatist pentru a-și menține clientelar sprijinul direct al Rusiei în acest teritoriu ocupat.

Notăm că în acest context, Ambasadorul SUA a reiterat angajamentul țării sale de a susține procesele democratice din Republica Moldova, concomitent cu întărirea capacităților statului de a-și apăra suveranitatea, independența și integritatea teritorială, avansând în procesul de aderare la UE și întărire a statului de drept.

CUB susține obiectivul formulat de autoritățile politice pentru a crea mai mult sprijin popular ideilor europene în Republica Moldova, iar acest obiectiv cere actualei puteri să manifeste mai multă deschidere, transparență și încredere cetățenii și alte partide politice democratice.

Igor Munteanu a mulțumit Ambasadorului Longsdon pentru suportul nemijlocit oferit de SUA în cadrul Dialogului Strategic cu Republica Moldova, care se manifestă plenar sub formă de asistență tehnică, financiară și în nenumărate domenii de interes comun: sănătate, educație, tehnologii avansate, competiție și dezvoltare economică.